dijous, 22 d’octubre del 2009

Subvencions i vivenda - Com funciona una subvenció?


jordigarcia.cat

Malgrat que molts economistes han rebut premis Nobel per demostrar com els supòsits clàssics de la teoria econòmica tenen alguna escletxa, la veritat és que difícilment es pot funcionar sense tenir-los en compte.

Per exemple. La teoria clàssica econòmica diu que les subvencions fan baixar el preu d’un be en el mercat i per tant, augmenta la seva demanda. És a dir, es venen més cotxes. Això és va demostrar a Espanya els anys 90 amb el Famós Plan Renove “La buena acogida del «plan Renove» propicia la recuperación del mercado de automóviles”. Aquí, per exemple hi ha un detallat estudi que es va fer sobre els "Plans Renove I i II dels anys 94 i 95”

Precisament això també ha passat als EE.UU: amb el Plan Renove” sobre vehicles que va llançar Obama durant l’estiu i que va tenir un èxit rotund.
“Exito del Plan Renove de EE.UU.”

Doncs bé, a EE.UU. la construcció de vivendes s’està ralentitzant degut a que les subvencions estant a punt d’acabar-se: “el inicio de viviendas en EEUU cae por el miedo al fin de las ayudas”

I a Espanya què hem fet? Doncs durant el boom immobiliari (en que no es necessitava cap incentiu a la compra de vivenda) inexplicablement Espanya ha mantingut la desgravació fiscal per compra de vivenda, i ara que el sector està en plena crisi s’anuncia que aquestes ajudes es retiraran aviat.... concretament a finals de 2010.

Si algú em pogués explicar com ens en sortirem, fent exactament el contrari del que vam fer l’any 1994 (quan patíem la crisi post-olimpica) que m’ho expliqui ben explicat...

NOTA: Gràfic extret d’idealista.com

1 comentari:

  1. Però no podem perpetuar el model del totxo a Espanya! I més si tenim en compte que tenim més de 800.000 cases construïdes sense habitar.

    Què hem de fer, continuar enganyant a famílies que no s'ho permetre per a què es fiquin en hipoteques tot per a què la indústria del totxo no s'aturi?

    No sé com ens n'hem de sortir, però no serà així, i perpetuar-ho es enfonsar-se més.

    La solució real passa per flexibilitzar la força laboral i traspassar les subvencions cap a indústries i sectors de futur (no rebaixant el I+D com plantejen els pressupostos de 2010), però és clar, políticament el cost és massa elevat i en comptes de fer això, el què acabarem fent és pagant a Magna perquè no desmonti la fàbrica de GM a Figueruelas.

    No hi ha voluntat política de canviar-ho, i no es canviarà.

    Esperarem a què tot-hom se'n surti de la crisi i a veure si amb una mica de sort i sense tocar res ens colem al vagó de cua sense pagar i així també en sortim nosaltres.

    Fa vergonya.

    ResponElimina