dijous, 2 de setembre del 2010

Economia Submergida: Els llestos mai no paguen.

jordigarcia.cat
Comencem amb dades per als descreguts:

1a. El 2009, la pressió fiscal a Espanya va ser d’un 30,4%. Mentre la pressió fiscal mitjana a Europa era del 39%. Un nivell de recaptació similar al de Lituània (gran país...), i molt per sota del liberal Regne Unit (37,3%). La pressió fiscal és el resultat de dividir els impostos recaptats per la riquesa del país (PIB) (veure enllaç).

2a. La economia submergida espanyola representa quasi una quarta part del PIB, és a dir 245.000 milions d’euros (23,3% del PIB). Mentre a d’altres països de la Unió Europea com Gran Bretanya està al voltant del 13% (veure enllaç).

3a. Les Comunitats Autònomes que fan més frau fiscal (que la mitjana) són: La Rioja, Canàries, Navarra, Ceuta, Melilla, Castella-La Mancha, Galicia, Castella i Lleó, Aragó, Andalusia, Valencia, Múrcia i Cantabria,  mentre que les que estan per sota  són: Catalunya, Astúries, País Basc, Madrid, Balears i Extremadura. Així que, curiosament, els catalans semblem més rics davant l’estat perquè fem menys frau que la resta!! Per tant, a més de cornuts, paguem el beure! (veure enllaç).

4a. Al 2009, segons les dades de la Agència Tributària estatal, la renda mitja dels assalariats i pensionistes va ser de 19.288 euros. Mentre que la dels microempreseraris, pymes i professionals liberals es va situar en 12.089 euros. (Tant parlar dels mileuristes i ara ja sabem qui són: advocats, metges, lampistes, psicòlegs, pintors, perruqueres, restauradors, pobrets…). (veure enllaç).

També podeu extreure dades de la vostra experiència, oi? Que m’en dieu? Quants autònoms coneixeu que només paguen el mínim de la seguretat social? Quantes vegades us han preguntat “ehem... amb IVA o sense?”. Quants taxis declaren tot el que recapten? Qui no coneix un parat que fa “feinetes”? Quants metges, i altres serveis professionals us fan factura sense que la demaneu?

En conclusió, una pujada d’impostos AVUI a l’estat espanyol és regressiva (tal i com diuen els tècnics d’Hisenda) perquè:
 1. Perjudica més els treballadors, què avui en dia són els "rics", ja que declaren un 60% més que autònoms i professionals).
 2. Perjudica més els assalariats i als pensionistes, perquè no poden evitar la pujada, mentre que els qui avui ja fan frau, els estimulem per evadir més encara!!
 3. Perjudica més alguns territoris que d'altres, i els qui viuen a llocs com Catalunya i fan menys frau (de mitjana), en surten més perjudicats que els que fan més frau (i tenen més economia submergida). La conseqüència és que SEMBLEM més rics del que en realitat som. És a dir que els catalans (entre d'altres), no només paguem més i rebem menys, sinó que paguem més perquè els altres espanyols fan més frau! (però d’això en parlarem més extensament algun dia).
Així que si és l’Estat vol recaptar més impostos, és lògic que paguin més els que més tenen, i no els que més DECLAREN!

Ho trobeu lògic o il·lògic? Què en penseu?

Bé, per al proper post parlarem parlaré d’incentius i d’impostos. Fins aviat!

2 comentaris:

 1. Magnifica descripcio de la realitat actual. Precis, directe amb dades reals i apuntant alla on fa mes mal. M'agradaria que molts blogs que surten a la premsa fossin tan bons. Felicitacions i a continuar amb aquesta tasca comunicativa.

  ResponElimina
 2. Hola Manolo!

  Si, tant de bo algú em fes cas a mi o als subinspectors d'Hisenda... S'acabaria amb tant frau i tanta estafa a l'erari públic.

  Una abraçada!

  ResponElimina