divendres, 29 de gener del 2010

4 brots verds... de moment...


jordigarcia.cat

Fa ja alguns dies a en Josep, que duu quasi un any a l’atur, li han proposat treballar altre cop. D’entrada a mitja jornada, però amb perspectives de treballar tot el dia ben aviat.

L’Ignasi, director d’empreses d’una entitat bancària implicada en les fusions del panorama català ens ha augmentat el crèdit a curt termini de la empresa, un 25% més. Malgrat que els preus que ens ha proposat són exhorbitants, la novetat està en que no l’ha reduït. I això en un any en que la solvència general ha anat a la baixa, constitueix una verdadera bona notícia.

La Maria Teresa, que duu també quasi dos anys a l’atur encara no ha trobat feina, però almenys la criden per fer entrevistes. Això vol dir, entre d’altres coses, que algunes empreses fitxen gent. Això és bo ni que sigui per cobrir baixes o jubilacions ja que almenys no es destrueix ocupació.

I finalment la quarta coseta: El mes de novembre el nombre de societats mercantils a Espanya ha augmentat respecte el mateix mes que l’any passat (només un 4,6%). I aquí vull explicar-me una mica més. Quan algú crea una empresa és que té l’íntim convenciment de guanyar algun caleró. Muntar una empresa vol dir invertir estalvis, demanar un préstec, contractar persones, comprar béns i serveis, llogar o comprar un local, etc... Si aquesta tendència es consolidés, seria una bona notícia.
Només aquests quatre detalls em fan pensar que alguna cosa s’està movent en aquesta fossa abissal en que sembla haver caigut la economia. Evidentment, que això només són símptomes, i que aquesta esperada recuperació no està aquí a la cantonada ni molt menys, però si en algun moment els comentaris s’assemblaven a la famosa frase d’en Solchaga: “mira que malament estem, però no pateixis, que demà serà pitjor...” ara ja no hi són.

Conclusió: La recuperació s’acosta, però... a quin ritme? ...a quina velocitat? ... Bé, això és difícil de dir, però si m'assabento abans que ningú, no us preocupeu que us ho faré saber.

Fins aviat!

1 comentari:

  1. A veure si aconseguim donar la volta a la situació ...
    Per cert, què en penses de com van reaccionar les borses ahir i avui davant les incerteses d'Espanya i Grècia? Avui he penjat un post al respecte (http://tomsawyer.es) a veure què en penses.
    Una abraçada,

    ResponElimina