dissabte, 24 d’abril del 2010

Sant Jordi Econòmic

jordigarcia.cat
23 d’abril de 2010, Diada de Sant Jordi, 8 del matí Rambla Catalunya amb Consell de Cent.


Un noi jove, amb aspecte d'estudiant fent campana per finançar-se el viatge de fi de curs, era davant d'una taula amb unes quantes roses a la mà. Quan li he preguntat el preu m'ha dit 5 eur/rosa... però davant la meva cara impàvida (no tenia cap intenció de comprar) ha estat ràpid de reflexes i m’ha ofert una rebaixa si en comprava vàries... Bravo noi! Ho fas molt bé! Però el que no sabies era que jo era només un curiós...Ho sento!

M’agrada saber el preu de les coses. Crec que els preus simbolitzen i expliquen molts comportaments humans, sovint irracionals. De fet la meva ciència preferida, la economia, explica el món a través dels preus.

Aquest matí, la meva intenció era simplement sondejar el mercat de primera hora per veure quina era la caiguda al final del dia. Un mercat d’un bé perible com la rosa en un dia de Sant Jordi pot resultar molt il•lustratiu de com va la economia. Els meus estudiants podrien trobar en ell les 5 característiques d’un mercat de competència perfecta (*). El resultat ha estat demolidor.

En aquesta Diada he vist menys persones al centre de Barcelona que en diades anteriors, no gaires menys. Potser ha influït el fet que era divendres i molta gent ha aprofitat per escapar-se més d'hora de la feina i marxar de cap de setmana. Potser ha influït el dia, que amenaçava pluja.

Quan he tornat al centre, després de la feina, he detectat una baixada de preus de les roses espectacular. Si a primera hora del matí ja hi havien algunes parades oferint roses a 6, 5 o fins i tot 4 euros (crec que feia 3 ò 4 anys que no veia preus així a la Rambla), a final de la tarda, cap a les 7 la majoria estaven a 2. Si tenim en compte que el preu de cost a Mercabarna de la rosa muntada, sense transport, està al voltant de 1,5 eur, veiem que els marges han baixat dràsticament.

També he vist poques parades a qui se li haguessin acabat les roses, així que la baixada de preus és el resultat d'una acumulació d’estocs si, però... per una demanda insuficient o per una oferta excessiva? El que no sóc capaç d’afirmar, a hores d’ara és si la quantitat de venedors de roses era superior enguany a anys passats (més aturats que es converteixen en experts floristes per un dia) i és aquí on s’hauria produït el desequilibri. Un article del Sergi Pàmies que apareix avui a la premsa fa intuir que si... Finalment, quan ja es feia fosc (just abans de les primeres gotes de pluja de 3/4 de 9) les regalaven.

Evidentment, parlo d'aquest Sant Jordi des d'un punt de vista particular, i és possible que tingui una visió esbiaixada. Tant de bo sigui així, i aquest sigui un petit brot verd de la economia... 

PD: La llàstima d’aquests brots verds que vaig veient, és que cap d’ells madura.

(*) Els Mercats de Competència Perfecta han de complir 5 premisses: 1. Gran nombre de compradors i venedors. 2. Producte homogeni. 3. Llibertat de compra i venda. 4. Informació puntual del que fan els altres agents del mercat. 5. Ni compradors ni venedors poden influir en el preu del mercat de forma individual (no estan organitzats com la OPEP, per exemple).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada