dilluns, 5 d’abril del 2010

Segones residències: Llogar o Comprar

jordigarcia.cat

La economia és una ciència que no pot explicar-ho tot. Per exemple, no pot explicar perquè la gent compra enlloc de llogar malgrat la tremenda diferència de cost entre una i altra.

Us explicaré una anècdota: uns dies enrere comentàvem amb uns amics la bellesa del paratge on ens trobàvem. Una vista magnífica sobre tota la Cerdanya (la catalana i la francesa) ens tenia embadalits. Els vaig dir que podrien sovintejar la zona comprant una casa per uns 300.000 euros (*). “300.000!!!??” Van preguntar? “Si, és el valen aquí” els vaig dir. “Però si de lloguer no t’ho gastes en una vida!!”.

La seva reacció, lògica i econòmicament correcta, em va sorprendre, no tant perquè no tinguin raó, sinó perquè gairebé ningú fa aquest raonament. Vegem amb un exemple la base de la seva afirmació:

- Una hipoteca de 300.000 a 35 anys, al 3% surt per uns 1200 Eur/mes. Això són uns 14.000 Eur/any. Al cap de 35 anys haurem pagat uns 485.000 Eur.

- En canvi llogar una segona residència pot sortir per uns 8.000 Eur tot l’any. Uns 5.000 si només volem la temporada d’hivern.

Això vol dir que si lloguem paguem una tercera part menys. O que a preu de lloguer estarem 60 anys per arribar a 485.000 i igualar el pagament del lloguer al de la compra. I si només la volem per a l’hivern el pagament anual surt per una tercera part. O vist d'una altra manera, tardarem 100 anys en pagar de lloguer el mateix que en la compra.

Els arguments per comprar són sempre no econòmics: que la casa és teva (amb el permís del banc) que quan acabes de pagar-la queda per tu, o per la teva família (si només la disfrutem a l’hivern... 100 anys són 4 generacions, i tanta gent no hi cap a la casa!), que és una inversió (que amés suposa impostos, mobles, electrodomèstics, reparacions, etc), i una cosa que no es diu, però que compta molt i és l’estatus que dóna: “tenir casa a la Cerdanya/Costa Brava/etc...”. (Potser me’n deixo algun i algun amable lector m’ajudarà...).

D’altra banda llogar té un gran avantatge addicional que és la flexibilitat: Si enguany passem per dificultats econòmiques podem no llogar i esperar temps millors. Si tenim un bebè, o un familiar malalt o ens hem lesionat, també podem deixar de llogar. Si resulta que sovint pujaran amics o familiars, podem llogar una casa més gran durant algunes temporades. Si ens agrada molt una estació podem llogar prop d'aquella estació d'esquí. Si neva, o no neva, etc... Sempre podrem canviar.

En definitiva, que posats a la balança els meus amics tenen raó. Surt molt més a compte llogar que comprar, aleshores, perquè hi ha tant poca gent que ho faci???

(*) És l’exemple de Das, prop d’Alp, on hi ha una promoció de la que només queden 3 últimes cases... I malgrat que fa més d’un any i mig que no paren d’anunciar-ho, encara avui en queden 3!.

PD: Evidenmtent, en la actual situació econòmica, hi ha una majoria de població que no pot fer ni una cosa ni l'altra, ni llogar ni comprar o ni tan sols anar de vacances. De fet, a Catalunya hi ha permanentment un 15% de població per sota del nivell de pobresa, que amb la crisi ha augmentat desaforadament. Aquesta població está malnutrida, desasistida i en general ignorada. Probablement la repercusió d'aquest blog ajuda poc a resoldre la seva situació.

Origen de la Imatge: http://www.rentahousefm.com.ve/2008/12/03/casas-y-quintas-en-alquiler/

1 comentari:

 1. Hola Jordi! He de dir que discrepo del tot amb els teus amics. He fet uns calculs amb les dades que dones i financerament, és EXACTAMENT el mateix pagar uns 1.200€ per una hipoteca de 300.000€ a 35 anys que pagar 750€ de lloguer al mes (aprox els 8.000€ any que deies). En ambdos casos estàs "llençant" 750€ en despeses al mes: l'una en interessos i l'altre en lloguer.

  No és només curiós que et demanin 8.000€ a l'any per un lloguer: el propietari ha fet aquests mateixos càlculs i demana al llogater l'equivalent als interessos de la seva hipoteca.

  Una abraçada!!!!

  Jordi Gili
  http://tomsawyer.es

  ResponElimina