dimecres, 12 d’agost del 2009

Mil dies amb PM – Crònica de la Presidència de Pasqual Maragall


jordigarcia.cat
Autor: Jordi Mercader.270 pàgines, lletra 12, lectura de nivell alt (culta) per les contínues al•lusions a la literatura, la mitologia i la història conjugades amb una fina ironia.

La entrevista Carod-ETA a Perpinyà, l’acusació del 3%, el procés de l’Estatut, la polèmica de la corona d’espines, la dimissió d’en Carretero, d’en Miquel Sellarés, etc... són explicades en forma de crònica des de darrera les bambolines per un comentarista d’excepció, un lletraferit posat a política per fidelitats a persones més que a ideologies.

El llibre alhora destil•la una fina ironia per retratar a cadascun dels personatges sense que el seu pinzell esmolat esquinci la tela. Un exemple: “El secretari de comunicació del govern era un característic, per utilitzar una expressió manllevada del mon del teatre per definir aquelles persones que eren com en Sellarés.” I un altre: “Felip Puig va estar magnífic en el seu paper de summe sacerdot de la llibertat de premsa i empresa en una representació que faria empal•lidir d’enveja Caifàs.”

Retrata les relacions Maragall-Zapatero i el progressiu deteriorament d’aquestes, malgrat que Zapatero va guanyar pels pèls a Bono, la secretaria general del partit gràcies al recolzament del PSC.

Explica gairebé, una a una, les diverses crisis de govern i els episodis polèmics que va tenir el primer tripartit, fins i tot la presència de Maragall a la final del hoquei patins a Macau i la foto del president abraçant els jugadors sota la presència d’una estelada ...i que en ple procés estatutari va revifar, com només havia fet la entrevista Carod-ETA, la tempesta politicomediàtica anti-tripartit i anticatalana als “mentideros” de Madrid.

Conclusió: Un llibre molt recomanat per a aquells a qui agradi la política i la segueixin dia a dia, siguin del partit que siguin.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada