dijous, 3 de setembre del 2009

La pujada d’impostos a les rendes del capital


jordigarcia.cat

- Que opines de l’anunci de la pujada d’impostos a les rendes del capital?

Personalment estic contentíssim, perquè jo no pagaré la factura de l’enorme dèficit públic que s’està creant. (Crec que ja van pel 4% quan el màxim permès era el 3%...) Econòmicament, crec que perjudicarà la economia.

- Vols dir?

T’ho explicaré amb un exemple:

Imagina que un pare té dues filles. Totes dues porten diners a casa. Una d’elles és molt tranquil•la, té un esperit rutinari, entra a la feina a les 8 puntual, surt a les 3 puntual i quan arriba a casa mira Nissaga de Poder i fa la migdiada fins a l’hora de sopar. L’altra en canvi té un esperit emprenedor, és creativa i ja té la seva empresa: Una perruqueria on treballen 3 persones més. Una d’elles a temps parcial.

Què passa si el pare demana diners a la primera filla? Doncs que aquesta disposarà de menys diners per consumir i sortirà menys, menys begudes, menys tabac, menys música, etc... I que farà el pare amb els diners? Doncs si el pare és responsable possiblement li comprarà més roba, més sabates, i potser li fa una assegurança (d’atur).

Què passa si el pare demana diners a la segona? Doncs que aquesta disposarà de menys diners per consumir (música, tabac, begudes, etc..), però també, de menys diners per tirar endavant en el negoci. Suposem que aquests diners surten a parts iguals de la “inversió” en el seu negoci i del seu consum personal. Per la primera meitat passarà el mateix que amb l’altra filla. Està clar. Però... què passarà amb la segona? Doncs perquè el negoci segueixi rutllant, caldrà reduir la despesa d’un altre lloc. Imagineu per on vindrà la reducció? Vaig dient en veu alta... De la hipoteca del local? Del Leasing de la màquina de UVA? De la factura de la llum? ... oi que no? El més probable és que la noia a mitja jornada passi a formar part de l’atur, i per tant la conseqüència és dolenta per la economia.

Però el problema, encara és més greu... mireu... resulta que la perruqueria està en dificultats. Si, si, es veu que fa un parell d’anys, la filla emprenedora va invertir en una màquina d’UVA. “Si vols que el teu negoci creixi, has d’invertir!” Li va dir el seu pare ben orgullós. Però ara fa uns mesos ha vingut un metge que diu que el UVA és dolent. Per tant la perruqueria s’ha buidat, i ara té la meitat de clientes que fa un any, però el doble de gasto que fa dos!! Així, si les coses ja anaven prou malament soletes, només faltava que la filla hagués de pagar més diners al pare. Per tant, si el metge no canvia aviat, potser haurà de tancar el negoci, fer fora les dues empleades que li queden i posar-se a treballar per un altre.. si és que troba feina!!

- Potser el pare ha calculat que la seva filla és un cas aïllat i que encara que tot el personal vagi a l’atur, aviat es col•locaran en empreses més grans que sempre han guanyat diners...

Ho desconec, segons l’INE a 1 de gener de 2009 el 80% d’empreses espanyoles tenia menys de 3 treballadors i el 95% menys de 20. I del 5% que queden, cada dia en surt alguna als diaris anunciant un nou ERE.

- Ho pintes molt malament.

És que ho està. Només hi ha dos agents a l’economia que poden crear llocs de treball. L’administració i les empreses. L’administració ha augmentat en un 3% la seva plantilla. Però i les empreses? N’hi ha que tanquen. Aquestes ni feina, ni impostos no pagaran!! I les altres, les que sobreviuen, ho hauran de fer en un entorn de crisi i a sobre pagant més impostos? No ho veig gens clar. Espero equivocar-me i que aquesta pujada d'impostos no crei més atur i més crisi.

PD: Dibuix publicat per Glenn McCoy el 29-10-2007 a www.townhall.com

1 comentari:

  1. Aquest és un exemple cuinat.... t'en podria donar altres amb concluisons oposades. Però ara no tinc temps. Bona sort.

    ResponElimina