dijous, 17 de setembre del 2009

El lliure mercat i els seus defensors


jordigarcia.cat
L'economia social de mercat és un sistema que ha millorat espectacularment el nivell de vida de milions de persones els darrers 75 anys (des del New Deal de Roosevelt). Aquest sistema econòmic, igual que el sistema sanitari o el sistema elèctric d'un cotxe no és ni serà mai perfecte. Malauradament, quan les coses van be per alguns, aquests no volen canvis. Quant aquestos eren majoria (abans de la crisi) ningú volia canvis. Ara però, els canvis es reclamen per part dels qui se senten perjudicats, que en una crisi són molts.

Per exemple, quan un servidor es resistia a comprar pis (i anava de lloguer en lloguer) es queixava als seus amics "propietaris-de-la-seva-vivenda" sobre l’exorbitant preu de l’habitatge i proposava una sèrie de canvis impositius i regulatoris per baixar els preus. La resposta sempre era similar: "No es pot fer res perquè és el que la gent demana" o "No ho aconseguiries perquè el totxo no ha baixat mai" o "Aquí tothom guanya: el comprador que es va fent fa ric, el constructor que fa negoci, els paletes que tenen feina i l'estat que cobra impostos de tots ells" si clar...

Estic segur que la meva queixa era compartida per molts possibles compradors però com que la majoria d’ells acabava comprant, se sumava a la balança dels que ja no volien canvis. Així, sense saber-ho, contribuïen a perpetuar les ineficiències d’un sistema de lliure mercat, que ara sembla que ningú defensa...

I qui defensa ara el lliure mercat? A primera vista ningú, però no és cert. Molta gent està contenta de la davallada de preus de la vivenda (els propietaris, precisament no!). I perquè baixen? Pel mateix motiu que la vivenda pujava abans: perquè la oferta i la demanda estan desequilibrades. Abans la demanda de pisos era clarament superior a la oferta, per tant el preu pujava (en proporció de 2 a 1). Ara la demanda és espectacularment inferior a la oferta (en proporció de 7 a 1). Això és el lliure mercat. I sempre, sempre, tindrà detractors (els que se senten perjudicats) i defensors (els que tenen a guanyar). Però compte! Que ningú es deixi enganyar. Darrera d'aquests atacs i defenses sempre hi ha un interés propi.

Per a més informació recomano diversos informes sobre l’evolució de la vivenda a Espanya:

L’informe més temut del sector immobiliari

Les previsions de les immobiliàries

Les cases a Espanya estan barates

1 comentari:

  1. Ok Jordi, pero qué passaria si tot un mercat fos lliure? Imagina't un lliure mercat a escala global. Qui regula o s'interpossa en els mercats online? (ebay, paypal, bwin...) es mouen quantitats enormes!
    Per a mi internet es la definició máxima de liberalisme i democracia.
    La pregunta es, qué passaria en un context de lliure mercat global? Tan, tan dolent sería? Consequencies?

    Ah... i un article interessant sería argumentar si Catalunya guanyaría en termes económics (micro i macro) si assolís l'independéncia, la cual saps que no fomento jo... Pero m'interessa la teva opinió en aquest sentit.

    ResponElimina