diumenge, 29 de novembre del 2009

Perquè no baixa més el preu de la vivenda?

jordigarcia.cat


Ah!! Ara ho entenc...!

M'acabo d'adonar de la meva manca de reflexes en aquest tema de la economia...

Des que busco pis, (octubre de l'any passat) estic subscrit a diversos webs que tenen serveis d'alarmes. Cada dia, invariablement, m'arriba algun correu informant-me que tal o qual pis ha baixat de preu. Algunes rebaixes són espectaculars (de 30 a 60 mil euros d'una tacada en molts casos).

Però ara fa uns dies que no rebo aquests avisos tant sovint. Perquè? He trobat dues explicacions:

Primera: existeix un contuberni judeomasónic contra el dèbil consumidor: les immobiliàries han pressionat les webs perquè no publiquin les baixades de preu!!

Segona: els preus s'estan estabilitzant, perquè hi ha mes demanda efectiva, mes gent que compra.

- Si???

- Podria ser, si. Explico perquè:

El mercat immobiliari no funciona com el del peix o la roba. En el mercat immobiliari el que determina la quantitat demandada no es el preu sinó la quota hipotecaria. I la quota depèn de dos factors. Tipus d’interès i capital prestat. El capital es, efectivament el preu del pis (grosso modo) però l'interès no. I l'interès avui es el mes baix de la historia d'Espanya. De fet segons l’economista Gonzalo Bernardos , avui el cost d'una casa (en quota hipotecària) es un 50 per cent inferior a fa 2 anys degut a la combinació d’aquests dos factors.

- Però l'Euribor duu ja temps així ... Com expliques que ara, precisament ara, i no abans, estigui augmentant la demanda de pisos?

Doncs per una cosa relacionada amb el que explicàvem en el post d’Un brot verd: sembla que alguns bancs i caixes han obert la aixeta del crèdit (*), i això ha permès que una demanda latent de compra de pisos hagi pogut obtenir finançament que necessitava.

- Això significa que s'ha acabat la crisi!? Això vol dir que tornaran a pujar els pisos!?? No!! Si us plau!!

- Ja! Ja! No i no. A curt termini només sortiran els pisos que estan be de preu. El que si es veritat es que ara hi ha menys motius perquè segueixen baixant.

Perquè les persones que volen comprar un pis ja poden fer-ho perquè els bancs i caixes els deixen els diners, el mercat s’està animant, i els propietaris i agents immobiliaris han frenat les rebaixes. A curt termini tothom està a l’expectativa. Veurem que fan uns i altres en pocs mesos. Potser la tendència es consolida, o no!

NOTA:(*)Perquè ara els bancs obren la aixeta? Mireu l'interbancari fa uns mesos que ha rebaixat la prima de risc per als bancs i caixes espanyols (alguns havien hagut de pagar fins a un 10%) i per tant comença a existir mes liquiditat a l'economia. Si us hi fixeu ja no hi ha cartells a les entitats oferint rendiments del 6%. Ara com a màxim et donen un 3-4%. Si els bancs poden aconseguir diners més fàcilment, també els poden deixar cómodament.

2 comentaris:

  1. Però això no és una trampa mortal? Al cap i a la fi, de l'interès més baix de la història només s'en pot esperar una cosa: que pugi! I tornem-hi que no ha estat res. Tot i una crisis, la gent no ha après a veure que val una casa.

    ResponElimina
  2. Exactament, pot ser una trampa. Però té una solució molt fàcil per part dels bancs: Fer només hipoteques a tipus fix. Però això faria augmentar la quota, i faria caura altre cop la venda de vivendes... i qui és l'agent econòmic que té més vivendes per vendre ara mateix?

    ResponElimina