dimarts, 24 de novembre del 2009

Immigrants Ilegals, economia submergida i dèficit de la Seguretat Social

jordigarcia.cat


La Raquel és una amiga meva que ha patit una situació força desagradable. Lamentablement és una situació massa freqüent.

La Raquel és immigrant, va néixer a 12.000 km de Barcelona. Un dia va venir cap aquí amb un visat de turisme. Com que el país li oferia oportunitats que allà no tenia, s'hi va quedar. Passats tres mesos la seva situació va esdevenir irregular. Si la paren en un control policial l’ha expulsaran. La Raquel no viu del subsidi. La Raquel treballa des de fa dos anys. S’enduu a casa uns 900 Euros al mes per 60 h de feina a la setmana (dissabtes inclosos). Amb aquests diners paga el lloguer d’una habitació, menja, es vesteix, estudia l’accés a majors de 25 per poder entrar a la universitat i envia prop de 300 eur a la seva família. (Com els espanyols als anys 50 a l’Alemanya). Uns catalans li van proporcionar la feina per fer-li un favor . I quin favor!

Després de 2 anys sense vacances pagades, sense 7 dies seguits sense treballar, sense cap paga extra, sense assegurança d’accidents, ni d’atur, l’han fet fora. No per qualsevol motiu, sinó perquè va tenir un accident, i no podia treballar. Evidentment no l’han indemnitzat. Però a més l’han amenaçat que la denunciaran a la policia si els denuncia.

Pel que sembla en el bar on treballava hi ha vàries persones que estan en la mateixa situació, sense cotitzar seguretat social, sense pagar impostos i treballant 6 dies a la setmana 12-14 hores diàries. I queixa’t! Per arrodonir la situació, la Raquel m’ha explicat que el tracte rebut per part de la “mestressa” ha estat prepotent i degradant. En fi, crec que no cal continuar.

La primera pregunta que em ve al cap és la següent: Existeixen els famosos “inspector de treball?” o és un invenció dels assessors de riscos laborals per cobrar-nos més diners?

Segona: Si existeixen perquè no actuen?

...Si, ja sé que aquestes són preguntes no gaire econòmiques. Ho sé... així que anem pel que em toca:

A Espanya es calcula que hi ha uns 660.000 estrangers que resideixen establement a Espanya però sense tenir-ne autorització. Si les "mestresses" que els contracten ilegalment paguessin la Seguretat Social, aquesta ingressaria 6.000 milions d’Euros anuals (un 4% del pressupost de la SS). Uns diners que podrien contractar més personal sanitari, ampliar hospitals, pagar més pensions, etc... però en canvi no. Aquests diners se’ls apropia algú sense escrúpols, de forma il•legal. Tant il•legal com la manca del permís residència...

Si mai aneu a l'ex Bar de la Raquel, si us plau, preneu-vos una copa a la seva salut i feu un "sinpa". A veure si així recuperem el que la "mestressa" ens ha robat a tots.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada