dijous, 13 de maig del 2010

I qui defensa les empreses?

jordigarcia.cat

En un curs sobre el nou Pla de Comptabilitat, ara farà un any i mig, el company que tenia al meu costat feia broma sobre de la ‘mala salut de ferro’ de la seva empresa. Avui m’ha dit que està buscant feina. La empresa ha tancat.

Tots coneixem les xifres de parats que hi ha ara mateix a Espanya (4,7 milions) o Catalunya (500 mil). He sentit moltes veus defensant que se’ls ha de donar suport. I és cert, se’ls ha d’ajudar. Personalment estic a favor que la administració ha de fer l’esforç que calgui per tal de proporcionar uns mínims perquè els aturats sense ingressos de cap mena, no arribin a una situació desesperada. Però la crisi no afecta només a les persones, sinó també a les empreses. I quan parlo d’empreses no parlo d’empresaris... (Compte!!) Per a qui encara no ho tingui clar: Les empreses són aquella institució social on es troben treballadors i empresaris. (les cooperatives, per exemple). Per a les persones hi ha ajudes (segurament poques): subsidis d’atur, assistència sanitària, jubilacions anticipades, el PIRMI, els ajuts escolars, etc... tot això està molt bé, però i les empreses què? Per a les empreses no hi ha res semblant.

Llegia una irònica i encertada opinió publicada comparant França i Espanya: “França baixa els impostos per tal de crear llocs de treball a 350.000 persones que són a l’atur.” aquí en canvi “Espanya puja els impostos per pagar l’atur a 350.000 persones”. A França entenen que fomentar les empreses és fomentar la creació de treball, aquí les empreses són el boc expiatori de la economia. Si va malament, culpa de les empreses.

Avui la salut de moltes companyies és francament dolenta. Tant dolenta com que les fallides s’han multiplicat per 10 des que va començar la crisi. Tant dolenta com que les que encara sobreviuen tenen caigudes de vendes del 15 al 50 per cent des de l’inici de la recessió. Algú em podria respondre quantes empreses s’han tancat des que ha començat la davallada? Oi que no?(*)

Però d’això poca gent en parla i és una llàstima. És políticament incorrecte defensar les empreses, i clar... no queden advocats per a les empreses... i si n’hi ha algun (CEOE?) el seu prestigi està més que devaluat.

Per si algú no ho sap, les empreses privades són responsables del 65% de la riquesa i donen feina al 75% dels treballadors de l’estat. Sense elles no hi ha ni riquesa, ni creixement, ni feina. Així que per moltes mesures que es prenguin a favor dels treballadors, si no es dóna un cop de mà a les empreses, un número prou important d’elles no sobreviuran. I si no sobreviuen enviaran més gent a l’atur. I l’estat haurà de gastar més... i per tant més dèficit, i com més dèficit més risc d’impagament, i com més risc interessos més alts, i més despesa... És un cercle viciós.

Espero que algú faci entendre a qui ens governa que aquesta situació és insostenible i que més tard o més d’hora caldrà prendre decisions eficaces de recolzament a les empreses i deixar de banda el discurs “Robin Hood” per quan anem al cinema.

(*) El nombre d’empreses que han desaparegut en termes nets des del 31/12/2007 al 31/12/2009 és de 141.249 empreses. És a dir hem passat de 1.405.938 a 1.264.689 en termes nets, però s’han destruït 350 mil s’han creat 210 mil.

4 comentaris:

  1. Gràcies Jordi perque realment crec que l´has encertat, segons la meva opinió. Des que el PSOE ha entrat s´ha fulminat tot superàvit i només ha fet que jugar amb mesures mérament populistes a fer màniga ample, portant-nos a un endeudament com mai. I el problema es que no hi veu més, si ha de reduir deute, treiem gastos. Bé aixó està bé peró no estaria bé també que es creessin més empreses ? Vaja quan la gent treballa no demana ajuts, o sigui gasto i a més paga impostos, o sigui ingresos. Crec també que haurien d´escoltar més les empreses i encara que desprestigiats, la CEOE ha presentat fa poc una llista de mesures que potser podrien ajudar a alló tan maligne com son les empreses. Segur que no es el millor peró almenys han aportat.

    ResponElimina
  2. Mira Roger, precisament ahir l'Obama va fer una conferència a Buffalo en què explica quines mesures ha posat en marxa el seu govern de foment als petits negocis la "Recovery Act". Quina lliçó de política pragmàtica!!

    ResponElimina
  3. aquí a sota adjunto el link de la noticia:
    http://www.whitehouse.gov/blog/2010/05/13/small-businesses-backbone-americas-economy

    ResponElimina
  4. Es un tema que ja he comentat uns quants cops, pero m´agraderia sapiguer quin percentatge dels nostres politics ( diguem-ne diputats autonomics o del govern central, senadors, ministres, presidents, secretaris, asesors son o han estat funcionaris) tot aixo be el cas que per molt bona intenció que tinguin per mi tenen una visió allunyada de la realitat en que es pensen que una empresa privada es pot portar com la administració publica. En quant a les ajudes a les empreses, per mi una solucio hagues sigut que cualsevol deute a la administració publica fos compensable amb qualsevol deute de una administració publica o organisme oficial vers la empresa, es mes que aquests deutes fossin transmisibles entre empreses. Amb aixo haguessin donat una liquiditat a les empreses sense tindre de pasar pel sistema financer.

    ResponElimina